Bureau Eendracht

Wat doet Voor Goed?

Rotterdam is populair en floreert, maar is ook een stad met veel armoede en hardnekkige werkloosheid. Wij zijn ervan overtuigd dat meer sociaal ondernemerschap hier een antwoord op is. Daarom werken we aan projecten die het sociaal ondernemen in onze stad verder aanjagen.

Meer over Voor Goed

Gepubliceerd op 15 november 2019

Bureau Eendracht, voorheen een politiebureau, al enige tijd de thuisbasis van Heilige Boontjes en nu ook de sociale hub van Rotterdam. Het pand huisvest organisaties die mét elkaar de stad mooier beter en socialer maken, zoals Voor Goed, Open Rotterdam, Friends for Brands en Lendahand.

Heilige Boontjes

Het historische gebouw aan het Eendrachtsplein herbergt sinds 2016 al Heilige Boontjes. De koffiezaak is opgericht door Rodney van de Hengel en Marco den Dunnen. Via het product ‘de koffieboon’ werken hier diverse jongeren die re-integreren naar een baan of studie. Rodney en Marco begonnen hun avontuur in Delfshaven, maar zochten al snel uitbreiding en kwamen uit bij dit gebouw. Binnen no-time vonden ze de weg naar investeerders en Gemeente waardoor het pand werd gekocht en verbouwd. De acht investeerders zijn onder meer Rotterdamse families die iets terug willen doen voor Rotterdam. Dat vertaalt zich in dit geval naar betaalbare huur op een toplocatie en samenwerkingsmogelijkheden tussen de verschillende ondernemers in het pand. Heilige Boontjes, inmiddels een grandcafé, bezet de gehele begane grond. Op de eerste, tweede en derde etages zitten maatschappelijk betrokken ondernemers en op de vierde etage zijn de cellen van het voormalig politiebureau omgetoverd tot een ‘prison penthouse’ die via AirBnB te huren is.

Feestelijke opening door Burgemeester Ahmed Aboutaleb

Op 8 november 2019 werd Bureau Eendracht officieel geopend door de burgemeester. Hij keek tevreden om zich heen toen hij het resultaat van de inspanningen zag. Het pand ziet er van binnen en van buiten fantastisch uit. Hij stond in zijn openingswoord stil bij de parallellen tussen zijn eigen levensweg en de kansen die de jongeren bij Heilige Boontjes krijgen. Nadat Rodney en Marco het woord hadden gekregen, als ook Kirsten van den Berg die de bouw heeft begeleid, werd de opening beslecht door het slurpen aan een ouderwets bakkie pleur. Aanwezigen liepen vervolgens door het gehele pand om te zien welke huurders er nog meer zitten en hoe mooi het is geworden.

Koffie en een goed gesprek

Ook Voor Goed is nu definitief gehuisvest aan het Eendrachtsplein. De hoofdingang is via de begane grond. Rechts naast de bar is de deur voor de kantoren. Voor Goed zit op de eerste etage samen met Thrive Institute en het Social Impact Fonds Rotterdam. De koffie staat klaar en is uiteraard van Heilige Boontjes. Wees van harte welkom!

Meer weten over de huurders?