Goed Inkopen uitgelicht: Hotspot Hutspot

Wat doet Voor Goed?

Rotterdam is populair en floreert, maar is ook een stad met veel armoede en hardnekkige werkloosheid. Wij zijn ervan overtuigd dat meer sociaal ondernemerschap hier een antwoord op is. Daarom werken we aan projecten die het sociaal ondernemen in onze stad verder aanjagen.

Meer over Voor Goed

Gepubliceerd op 05 mei 2020

Van fysieke wijkrestaurants naar crisiscatering.nl

”Goed eten voor iedereen”. Dat is het motto van hotspot hutspot. De Rotterdamse organisatie is al sinds 2012 bezig met het versterken van de economische en maatschappelijke deelname van kwetsbare groepen. Daarvoor zetten zij voedsel in. Van teelt in buurtmoestuinen, en het samen met kinderen bereiden van maaltijden van restaurantkwaliteit, tot het aanbieden van deze maaltijden tegen een toegankelijke prijs in onze wijkrestaurants.

Bob Richters is de ”baas” van hotspot hutspot en ook al vanaf het begin betrokken bij de organisatie. ”Mensen die hun leven op orde willen krijgen kunnen bij ons terecht. Die vinden langzamerhand een weg in wat ze willen doen en stromen dan door naar werk en opleiding. De doelgroep met wie we werken is zo inclusief mogelijk. Een leeftijdsgrens hebben we niet echt.” Ook hotspot hutspot moest door de coronacrisis even schakelen. ”Al onze restaurants zijn nu natuurlijk dicht. Ik probeer momenteel mijn betaalde krachten aan boord te houden, dat zijn zzp-ers. Met een heel klein team zijn we zeven dagen per week met crisiscatering.nl bezig. We verzorgen bezorgmaaltijden vanaf €6,50. Heb je geen geld? Dan mag je ons bellen, en komen wij gratis eten bezorgen. Heb je het juist ruim; bestel dan ook een ‘uitgesteld etentje’. Dan verzorg je een maaltijd voor een ander. We gaan dit uitbreiden naar 3 gangen diners. We bezorgen de maaltijden koud, zodat je ze thuis kan opwarmen. We leveren zelfs de magnetrons mee in bruikleen.” 

Bob ziet dat er steeds meer mensen in de problemen raken. ”De eerste week waren het nog 5% van de mensen die uitgesteld etentje gebruiken. Op dit moment zit dat op 44%. Dat is wel schrikbarend. Dit heeft aandacht nodig. Er zijn mensen die terugvallen in armoede zoals zzp-ers en sociaal ondernemers. Bovendien zit er een grote groep vrijwilligers nu thuis zonder vrijwilligersvergoeding.

Op de vraag of Bob nog iets nodig heeft is het antwoord helder: ”altijd”. ”Mensen moeten blijven bestellen in de webshop. Wij hebben namelijk ook betalende klanten nodig. Bovendien hebben we behoefte aan droge kruidenierswaren zoals pasta, rijst, bloem, noten etcetera. Verder zijn we op zoek naar een combimagnetron sponsor en met name eentje die, in verband met hygiëne en begeleiding bij gebruik, nieuwe combimagnetrons van hetzelfde merk kan leveren. We draaien in deze tijd een verlies van 2.000 tot 3.000 euro per week. Daar schieten we nu fondsen voor aan. Maar in de tussentijd houd ik wel mensen aan boord die niet terugvallen in de uitkering. We willen niemand in Rotterdam zonder eten laten zitten.”  

Bestel een maaltijd bij hotspot hutspot via: https://www.hotspothutspot.net/

Wil je hotspot hutspot vrijwillig ondersteunen of ben je een leverancier van droge kruidenierswaren? Neem dan contact op met Bob Richters via: bob@hotspothutspot.nl