Goed Inkopen uitgelicht: LoopedGoods
Wat doet Voor Goed?
Rotterdam is populair en floreert, maar is ook een stad met veel armoede en hardnekkige werkloosheid. Wij zijn ervan overtuigd dat meer sociaal ondernemerschap hier een antwoord op is. Daarom werken we aan projecten die het sociaal ondernemen in onze stad verder aanjagen.
Gepubliceerd op 04 juni 2020
LoopedGoods is dé webshop voor circulaire producten. Zowel consumenten als bedrijven kunnen hier hun circulaire inkopen doen. Denk aan fotolijstjes, biertjes, shoppertassen, fietsen, lampen en meer. Er staan 530 circulaire producten op de webshop van 77 verschillende merken. Lisanne Addink heeft LoopedGoods drie jaar geleden opgericht. Ze heeft een achtergrond in Industrieel Ontwerp en geeft bedrijven al jaren advies om hun eigen reststromen effectiever in te zetten met haar bedrijf VerdraaidGoed: ”Het was een logische stap om vanuit onze bedrijfsvoering een platform als LoopedGoods op te richten. Onze ervaring was namelijk dat men circulair shoppen nogal ingewikkeld vond. Er was niet één plek waar dit gemakkelijk kon. Ons doel met LoopedGoods is de bol.com worden van circulaire producten.”
Lisanne: ”De impact die wij proberen te realiseren is samen te vatten in drie punten. Ten eerste bieden wij met LoopedGoods een podium voor producten die positief bijdragen aan een circulaire economie. Ten tweede zijn de producten op de webshop allemaal van lokale ondernemers. Hiermee stimuleren we de lokale economie. Tot slot werken wij aan een inclusieve economie door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te zetten. Alle pakketten worden namelijk ingepakt door mensen met een verstandelijke beperking.”
De coronacrisis sloeg bij LoopedGoods in als een bom: ”Onze mensen mochten niet meer werken, dus konden wij geen pakketten meer inpakken en versturen. We zijn daarom in het begin een tijdje dicht geweest. Dat was een lastige periode. Nu mogen per dag twee mensen naar het pakhuis. Dit betekent dat de levertijd van onze producten langer is dan normaal.” Lisanne denkt dat deze periode ook positieve gevolgen met zich meebrengt: ”Volgens mij is het belang van lokale en circulaire producten in deze tijd alleen maar meer naar voren gekomen. Bovendien hoop ik dat men nu gaat realiseren dat niet alles snel en gehaast hoeft.”
Lisanne vertelt dat het belangrijk is voor verdere groei om de samenwerking aan te gaan met partijen die actief bezig zijn met reststromen: ”We zijn momenteel in een vergevorderd stadium om een samenwerking aan te gaan met een grote Nederlandse partner en Looped Goods is ook langzaam aan het uitbreiden naar België. Wij willen dé circulaire webshop zijn van de lage landen. We hebben bekendheid nodig om nog meer te groeien. Bovendien zijn we altijd op zoek naar circulaire ondernemers met gepaste producten omdat we streven naar 100% dekking. We zoeken ook een bedrijfsleider die LoopedGoods naar een volgende fase kan brengen.”
Bekijk www.loopedgoods.com voor alle circulaire producten en volg ze op Facebook en Instagram. Wil je als circulair ondernemer je afzetkanalen uitbreiden? Stuur dan een mailtje naar info@loopedgoods.com. Voor samenwerkingen of interesse in de functie van bedrijfsleider kan je contact opnemen met Lisanne Addink via lisanne@verdraaidgoed.nl of 0643987706.
Er zijn zeven criteria voor producten op de webshop in drie categorieën. Nieuwe leveranciers moeten aan minstens één van die zeven criteria voldoen voordat ze op de webshop worden gefeatured:
- Producten die afval helpen voorkomen (Tulper bidons)
- Producten of diensten die delen stimuleren, zoals deelplatforms (niet per se via LoopedGoods)
- Product als dienst (Bundles wasabonnement)
- LoopedGoods is geen kringloopwinkel, maar ze zien graag dat producten/materialen zo veel mogelijk hergebruikt worden (refurbished kantoormeubilair bijvoorbeeld)
- Met herbestemmen bedoelen ze het hergebruiken van materiaal voor een andere toepassing (bijvoorbeeld het Dienstblaadje, waar treintijdenborden zijn omgezet in een dienblad)
- Recyclen (3D geprinte lampen van gerecycled plastic)
- Grondstofkeuzes. Hier kijken ze naar het gebruikte materiaal, bijvoorbeeld afval als grondstof of biobased grondstoffen. De grondstoffen zijn wat hen betreft ook onlosmakelijk verbonden met wel/niet kunnen recyclen (koffiekopjes gemaakt van koffiedik – The Lucky Cup)