Leren en groeien: de ecosysteembenadering van Voor Goed
Wat doet Voor Goed?
Rotterdam is populair en floreert, maar is ook een stad met veel armoede en hardnekkige werkloosheid. Wij zijn ervan overtuigd dat meer sociaal ondernemerschap hier een antwoord op is. Daarom werken we aan projecten die het sociaal ondernemen in onze stad verder aanjagen.
Gepubliceerd op 07 april 2025
Bij Voor Goed werken we dagelijks aan het versterken van sociaal ondernemerschap in Rotterdam. Dit doen we op veel manieren met als belangrijkste leidraad: de ecosysteembenadering. Waarom? Omdat échte (systeem)verandering niet alleen ontstaat door losse initiatieven, maar door een goed functionerend netwerk van mensen en organisaties die samenwerken aan impact!
Het Rotterdamse ecosysteem
Rotterdam kent veel betrokken bewoners, ondernemers en organisaties die zich inzetten voor positieve verandering in de stad. Samen vormen zij een ecosysteem. Een ecosysteem is groter dan een netwerk, omdat het niet alleen de actoren omvat, maar ook het hele netwerk dat ze samen vormen en hun onderlinge relaties en interacties. Dit ecosysteem is continu in beweging, laat zich niet makkelijk vastleggen of grijpen, maar is een interessante dynamiek om in te werken.
Als aanjager wil Voor Goed niet alleen onderdeel zijn van dit ecosysteem, maar het ook versterken. Dat brengt de vraag met zich mee hoe je een ecosysteem effectief kan versterken? Hoe zorg je ervoor dat je de juiste stappen zet in een complexe en veranderlijke omgeving?
Reflexief Monitoren
Om deze vragen te beantwoorden, zijn we eind 2023 gestart met Reflexief Monitoren, onder begeleiding van THRIVE Institute. Dit is een methode (en een leerproces) waarin we samen met onze ecosysteem partners leren, reflecteren en bijsturen. Door middel van vijf sessies hebben we:
✅ Meer inzicht verkregen in hoe het Rotterdamse impact-ecosysteem functioneert.
✅ Nieuwe kennis opgedaan over ecosystemen en relevante thema’s zoals radicale inclusie.
✅ Geanalyseerd welke effecten onze activiteiten hebben.
✅ Onderzocht hoe we onze keuzes kunnen aanscherpen om ons doel te bereiken om van sociaal ondernemerschap de norm te maken in Rotterdam.
✅ Geleerd en omarmd dat experimenten nodig zijn om keuzes te toetsen en te leren.
Dit jaar bouwen we hierop voort met nog eens vier sessies. We blijven leren, bijsturen en samenwerken met onze partners om het ecosysteem van sociaal ondernemerschap in Rotterdam sterker te maken.
Momenteel herijken we onze guiding principles en Theory of Change (ToC), twee belangrijke concepten in sociale en organisatorische verandering. Ze vullen elkaar aan: de guiding principles bieden kernwaarden die richting geven aan hoe een organisatie moet handelen, terwijl de ToC beschrijft hoe en waarom veranderingen plaatsvinden als gevolg van de activiteiten van de organisatie. Samen zorgen ze ervoor dat het werk van Voor Goed zowel effectief als in lijn met onze waarden is. Ook zijn we bezig met het voorbereiden van verschillende experimenten. Door middel van verschillende activiteiten en samenwerkingen, zoals MBO2030 en SCENTISS, werken wij hieraan.
Wil je meer weten over dit proces? Of heb je zelf ervaring met de ecosysteembenadering en wil je jouw inzichten delen?
Laten we in gesprek gaan! Neem contact op met micha@voorgoedagency.nl
Coverfoto: Robin Utrecht