MBOin2030: Acht stappen naar een krachtig ecosysteem
Wat doet Voor Goed?
Rotterdam is populair en floreert, maar is ook een stad met veel armoede en hardnekkige werkloosheid. Wij zijn ervan overtuigd dat meer sociaal ondernemerschap hier een antwoord op is. Daarom werken we aan projecten die het sociaal ondernemen in onze stad verder aanjagen.
Gepubliceerd op 07 april 2025
MBOin2030 is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, dat de afgelopen vier jaar ideeën heeft opgehaald over hoe het mbo-onderwijs zich kan ontwikkelen. De focus ligt op vier belangrijke thema’s: gepersonaliseerd leren, het valideren van leerprestaties binnen en buiten de school, en het versterken van de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en de maatschappij binnen regionale ecosystemen.
MBOin2030 bracht afgelopen jaren honderden mensen bij elkaar om te begrijpen wat deze veranderingen betekenen voor het mbo. Maar er ontbrak nog praktische ervaring over hoe je daadwerkelijk start of werkt binnen zo’n ecosysteem. Daarom werd anderhalf jaar geleden een challenge gelanceerd: welke ecosysteemregisseurs willen de ontbrekende tools ontwikkelen voor deze samenwerking? Samen met Rianne Veldt en Walter Zuijderduin van De Leidse Sleutel, Junion Hanenberg van IntelligentFood en Loucette Reppenhagen van Design Academy, heeft Voor Goed deze challenge geaccepteerd en met veel plezier een tool ontwikkeld.
Challenge accepted!
Vanuit de rol van ecosysteemregisseurs hebben we onze krachten vanuit verschillende expertises gebundeld en ervaringen met het werken in een regionaal ecosysteem of publieke-private samenwerking op papier gezet. Met als resultaat: De Strandbal. Een informatieve en inspirerende tool voor iedereen die meer wil leren over dit thema.
Deze tool, in de vorm van een publicatie, biedt inzichten voor het opbouwen van een sterk ecosysteem, met als kern de gezamenlijke droom om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. De strandbal bevat acht stappen die, in willekeurige volgorde, leiden tot succes, van het creëren van draagvlak tot het omgaan met fouten. De Strandbal bevat praktische tips, zoals het belang van goede communicatie en het inschatten van projectomvang, maar besteed ook aandacht aan bloopers. De belangrijkste tip? Begin gewoon, of zoals we in Rotterdam zeggen: “Niet lullen, maar poetsen!”
Waarom een strandbal?
Omdat je als pionier vooral niet moet vergeten te spelen en lol te hebben in de samenwerking. Een klassieke strandbal heeft acht gekleurde banen, die staan voor de acht stappen die leiden naar een succesvol ecosysteem. In de levenscyclus van een ecosysteem doorloop je die stappen vaak meerdere keren en steeds in een andere volgorde. Blaas af en toe nieuwe lucht in de strandbal en gooi hem eens samen op en kijk waar je uitkomt.
Lancering
Op 24 maart werd De Strandbal gepresenteerd tijdens een livestream. Op 27 maart, tijdens Slotconferentie, is de tool officieel gelanceerd. De Strandbal is vanaf nu hier te vinden.
Met De Strandbal wil vanuit Voor Goed niet alleen bijdragen aan de ontwikkeling van regionale ecosystemen, maar ook inspireren en motiveren om samen te werken aan duurzame oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. En wij zijn blij dat op deze manier te kunnen doen. Dank MBOin2030 voor de mooie kans!
Wil je meer weten over dit proces of de rol van Voor Goed in dit initiatief? Wil je ervaringen en kennis over het werken in regionale ecosystemen uitwisselen?
Neem dan contact op met Micha – micha@voorgoedagency.nl.