Oranje Voor Goed: Bakkerswerkplaats x Stichting Zuiderlokaal

Wat doet Voor Goed?

Rotterdam is populair en floreert, maar is ook een stad met veel armoede en hardnekkige werkloosheid. Wij zijn ervan overtuigd dat meer sociaal ondernemerschap hier een antwoord op is. Daarom werken we aan projecten die het sociaal ondernemen in onze stad verder aanjagen.

Meer over Voor Goed

Gepubliceerd op 26 april 2023

In aanloop naar Koningsdag 2023 in Rotterdam iets terugdoen voor de stad en kansengelijkheid voor kinderen? Daar zeiden deze ondernemers volmondig JA tegen onder de noemer ‘Oranje Voor Goed’. Lees het verhaal van de Bakkerswerkplaats.

Werkplaats voor heerlijke baksels
Wanneer je een rondje Katendrecht hebt gedaan, dan is de kans groot dat je langs de  vrolijke hoekwinkel van de Bakkerswerkplaats bent gelopen. Loop de winkel in en je wordt op je wenken bediend met dagelijks vers ambachtelijk gebakken brood met de namen Ruwe Bolder en Kaapse Knar. Wat dacht je van een ondeugend eenpersoons appeltaartje om jezelf te trakteren. Of de inmiddels lokaal beroemde logokoekjes, die overal in de stad gretig aftrek vinden.

Oprichter van Bakkerswerkplaats, Lisette Magis, studeerde af als architect aan de TU  Delft. In plaats van het bouwen van gebouwen, raakte Lisette echter bevlogen over het  bouwen van talenten en levens.

Bij Bakkerswerkplaats krijgen mensen een kans, die onbenutte talenten hebben en in een  normale werkomgeving (nog) niet goed meekomen. Mensen die sociaal of  verstandelijk beperkt zijn, nieuw in Nederland zijn, die de druk van regulier werk gewoon niet zo goed aan kunnen of net iets langzamer werken. In de Bakkerswerkplaats leren zij de finesses van het bakkersambacht. Ze bakken alles met  lokale, eerlijke en pure ingrediënten.

In 5 jaar heeft Lisette 25 mensen aan een duurzame baan geholpen, waar ze stuk voor stuk met plezier naartoe gaan. Lisettes belangrijkste voorwaarde om iemand aan te nemen is dan ook dat de ogen van deze persoon gaan fonkelen.

Kinderen helpen met een taal- en rekenachterstand
Speciaal voor Koningsdag in Rotterdam en dan met name voor Oranje Voor Goed maakten de bijzondere en trotse bakkers van de Bakkerswerkplaats ‘Het koningsdagkoekje’. Dit zijn (h)eerlijke signatuur koekjes bedrukt met het unieke Koningsdaglogo.

Voor Lisette was het vooral de wens om een lokale match met een sociaal initiatief op  Rotterdam Zuid te maken. Die vond ze op aangeven van Voor Goed in Stichting  Zuiderlokaal van Louisa Boulkhirf. Wat ooit begon als een idee van een alleenstaande  moeder op Zuid in coronatijd en een huiswerkklas met dertig kinderen is in een paar jaar  tijd uitgegroeid tot een indrukwekkend project in Rotterdam-Zuid.

Met haar stichting helpt supermom Louisa en haar team inmiddels 550 kinderen met een  taal- en rekenachterstand in Tuindorp Vreewijk, Feijenoord en IJsselmonde. Tien procent  van de winst van de Koningsdagkoekjes komt ten goede aan deze talentvolle kinderen en  hopelijk een mooie toekomst.

Wil jij ook meedoen voor Goed?
Ga dan aan de slag als begeleider of vrijwilliger bij Stichting Zuiderlokaal of neem hier een kijkje op hun website: https://zuiderlokaal.nl/

Wil je de Bakkerswerkplaats helpen? Koop dan hun heerlijke producten of wordt Broodbroeder! Broodbroeders zijn afhaalpunten waar mensen in hun wijk brood kunnen ophalen en mensen die het brood rondbrengen in de buurt. De kaap ligt niet voor iedereen om de hoek en hierdoor breng jij het brood bij mensen die zelf niet naar de Bakkerwerkplaats kunnen komen. Meer weten? Mail dan naar broodnodig@bakkerwerkplaats.nl

Dat is lekker voor jou en goed voor Rotterdam!