Oranje Voor Goed: Het Rotterdams Warenhuis x Buurtlab

Wat doet Voor Goed?

Rotterdam is populair en floreert, maar is ook een stad met veel armoede en hardnekkige werkloosheid. Wij zijn ervan overtuigd dat meer sociaal ondernemerschap hier een antwoord op is. Daarom werken we aan projecten die het sociaal ondernemen in onze stad verder aanjagen.

Meer over Voor Goed

Gepubliceerd op 26 april 2023

In aanloop naar Koningsdag 2023 in Rotterdam iets terugdoen voor de stad en bijdragen aan kansengelijkheid voor Rotterdamse kinderen? Daar zeiden deze ondernemers volmondig JA tegen onder de noemer ‘Oranje Voor Goed. Lees het verhaal van Het Rotterdams Warenhuis.

De meest Rotterdamse winkel
Aan de Frits Ruysstraat in Rotterdam Crooswijk ligt de meest Rotterdamse winkel van heel Rotterdam: Het Rotterdam Warenhuis. Ondernemer en eigenaar Wouter van Lieburg, is ook een van de initiatiefnemers van Gers!Magazine. Een onafhankelijk magazine over onze mooie ROTstad met als doel de veelzijdige kanten van Rotterdam (nog) meer onder de aandacht te brengen.

Ooit was Wouter een zakenjongen die wereldwijd miljoenen deals sloot als handelaar in  gedroogd fruit en een veelzijdig ondernemer die hoopte snel met pensioen te kunnen  gaan. Totdat zijn zwager overleed en zijn zoontje een diagnose kreeg waardoor zijn leven in één klap veranderde.

Wouter besloot het roer om te gooien en dichter bij huis zijn liefde voor onze stad, haar makers en hun producten met de hele wereld te delen. Het Rotterdams Warenhuis is een platform met zowel een online webshop als een fysieke winkel. Hier kunnen Rotterdamse ondernemers hun producten van Rotterdamse makelij of met een Rotterdams thema bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

Regelmatig maakt Wouter zich hard voor de stad. Zo gaat een deel van de opbrengst van de Ome Cor trui naar Vrienden van Sophia. Speciaal voor het initiatief Oranje Voor Goed rondom Koningsdag in 010, maakt het Rotterdams Warenhuis een oranje Koningsdag editie van hun bekende ‘ Pleurt ’t in me tassie’. 100% van de winst van dit gerse tassie gaat naar Stichting Buurtlab.

Buurtlab: 100% de schouders eronder van begin tot het eind 

Buurtlab is opgericht door Bart en Edward in 2007. Tot op dat moment werken ze beiden als manager in de welzijns- en kinderopvang. Tot ze op een dag realiseren dat ze veel te druk zijn met het managen van cijfers. Ze dromen er hardop van samen met Rotterdamse buurtbewoners de wijken te ontwikkelen. Dat is het moment waarop ze de stoute schoenen aantrekken, de deur van hun kantoor dicht trekken en een heel nieuw leven beginnen.

Hun volgende stap is de wijken in gaan en mensen gewoon vragen wat zij willen en nodig hebben. Hun eerste project begint bij kinderen op een speelpleintje in de buurt Cool. ‘Kinderen, mogen we jullie iets vragen?’ vraagt Bart. ‘Natuurlijk vriend!’ reageren de kinderen vrolijk en brutaal. ‘Kunnen jullie ons laten zien hoe jullie in deze buurt spelen? Ze hebben digitale camera’s meegenomen, waarmee de kinderen foto’s kunnen maken. ‘Wijzen jullie ons maar de weg!’

Aan het eind van de dag hebben 60 kinderen meer dan 700 foto’s gemaakt. Wat blijkt. Geen klimrekken en wipkippen. Maar natuur. Voor hun ogen verschijnt een scala aan foto’s van bomen, lieveheersbeestjes, bloemen, plantjes. Midden in hartje centrum Rotterdam! Het is het begin van het project Coolzaad!

Bij Coolzaad leren kinderen in hun buurt zelf groente te kweken, proeven en eten en aanverwante dingen over de natuur ontdekken. De methode: simpel houden. Kleine terreintjes in de buurt zijn over het algemeen heel geschikt om de stadsmoestuinen te plaatsen en met kinderen in hun eigen buurt aan de slag te gaan. De stadsmoestuinen zijn makkelijk in onderhoud. In 2014 deden 450 kinderen mee aan Coolzaad.

Het is slechts het begin van vele mooie projecten met geweldige namen als HOOG KOETURE, RAVOTTUH, Smakelijke Moestuinen en FC Zylyn, die BuurtLab binnen de Rotterdamse wijken voor, met en door heeft kinderen ontwikkeld.

Wil jij ook meedoen voor Goed?
Kijk hoe jij mee kunt doen aan projecten van Buurtlab via hun website https://www.buurtlab.nl/ of mail naar info@buurtlab.nl

Ontdek de toffe Rotterdamse producten bij Het Rotterdams Warenhuis via hun website https://hetrotterdamswarenhuis.nl/ of ga langs in de winkel aan de Frits Ruysstraat 46D-48A


Dat is leuk voor jou en goed voor Rotterdam!