Impacteconomie in Rotterdam met Michiel van Keulen en Kris Luijsterberg (podcast afl.9)
Wat doet Voor Goed?
Rotterdam is populair en floreert, maar is ook een stad met veel armoede en hardnekkige werkloosheid. Wij zijn ervan overtuigd dat meer sociaal ondernemerschap hier een antwoord op is. Daarom werken we aan projecten die het sociaal ondernemen in onze stad verder aanjagen.
Gepubliceerd op 01 april 2025
DE UITDAGINGEN VAN DE GEMEENTE ROTTERDAM BIJ DE TRANSITIE NAAR EEN BETEKENISVOLLERE ECONOMIE
De gemeente Rotterdam speelt een belangrijke rol in het bevorderen van sociaal ondernemerschap en het vergroten van maatschappelijke impact. Michiel van Keulen en Kris Luijsterburg werken beiden vanuit verschillende perspectieven aan hetzelfde doel: Rotterdam socialer, inclusiever en duurzamer maken. Michiel is programmamanager Impact Economie bij de gemeente Rotterdam en was nauw betrokken bij de oprichting van Voor Goed. Kris werkt in een team dat zich richt op internationale samenwerking en investeringen in sociale doelstellingen.
Michiel, wat houdt jouw werk als programmamanager Impact Economie precies in?
“Mijn functie bestond eigenlijk niet, dus ik heb hem zelf verzonnen! Binnen de gemeente Rotterdam zag ik dat er steeds meer behoefte kwam aan kennis over impact economie. Mijn taak is om die kennis te borgen en collega’s binnen de gemeente te helpen om impactvolle keuzes te maken in hun werk. Dat betekent dat ik met verschillende afdelingen werk om te kijken hoe we maatschappelijke impact kunnen integreren in het dagelijkse beleid.”
“De impacteconomie biedt enorme kansen, maar het vereist een gezamenlijke inspanning om die ten volle te benutten.”
– Michiel van Keulen
En Kris, wat houdt jouw werk dan precies in?
“Ik werk aan het vergroten van investeringsvermogen voor sociale doelstellingen. Dit betekent dat ik vaak internationaal bezig ben, op zoek naar innovaties en financiering die we kunnen koppelen aan de uitdagingen van Rotterdam. We zorgen dat we Europese middelen binnenhalen, maar ook dat we internationaal relevante oplossingen naar Rotterdam brengen. Het is een combinatie van het aantrekken van kennis en middelen om onze stad sterker te maken.”
Michiel, jij was vanaf het begin betrokken bij Voor Goed, kan je daar iets meer over vertellen?
“Voor Goed was in het begin een idee dat nog vorm moest krijgen. We noemden het eerst het ‘Impact Bureau’. Het idee was simpel: Rotterdam had te maken met grote maatschappelijke problemen, en we wilden een onafhankelijke partij oprichten die bedrijven, ondernemers en maatschappelijke initiatieven kon verbinden om die problemen aan te pakken. In de afgelopen jaren is Voor Goed een centrale speler geworden in de stad. Wat ik heel sterk vind aan Voor Goed is dat ze als makelaar werken tussen bedrijven en maatschappelijke initiatieven. Ze bieden een platform waar sociaal ondernemerschap kan groeien.”
En hoe is het om dat vanuit het perspectief van de gemeente te realiseren?
“Het is niet altijd makkelijk om iedereen op dezelfde lijn te krijgen. Binnen de gemeente werken we met zoveel verschillende belangen en afdelingen, dat het vaak moeilijk is om snel te schakelen. De mindset verschilt enorm tussen teams, en niet iedereen begrijpt meteen wat er nodig is voor een impact economie.” Legt Kris uit. Michiel ziet dit ook, “Er is veel vastgeroest denken binnen de gemeente. We zijn gewend om dingen op een bepaalde manier te doen, en verandering stuit vaak op weerstand. Het vraagt een andere houding en gedrag van mensen, en dat is niet voor iedereen makkelijk. Maar als je iets vaak genoeg herhaalt, beginnen mensen het langzaam over te nemen. Het is een kwestie van volhouden.”
“Rotterdam is een koploper op veel punten, maar dat betekent niet dat we overal alles van weten.”
-Kris Luijsterburg
Hoe zien jullie de samenwerking van Rotterdam met andere internationale steden?
Kris: “Rotterdam heeft op veel gebieden een voorsprong, vooral als het gaat om sociaal ondernemerschap en innovatieve stedelijke ontwikkeling. Maar we kunnen nog veel leren van andere steden. We hebben bijvoorbeeld gekeken naar Birmingham, een stad die qua dynamiek en demografie vergelijkbaar is met Rotterdam. Birmingham loopt voorop in social return-projecten en heeft een sterkere focus op ‘ankerorganisaties’, zoals woningcorporaties en ziekenhuizen, die een centrale rol spelen in het ondersteunen van de lokale economie.”
Michiel vult aan: “Wat ik zo interessant vind aan die samenwerkingen is dat we zien hoe andere steden soortgelijke uitdagingen aanpakken. Die kennis kunnen we direct toepassen in Rotterdam. Door te leren van steden zoals Birmingham kunnen we onze eigen projecten, zoals de Rotterdam Impact Coalitie, verder versterken en verfijnen. Innovaties komen niet altijd van binnenuit; soms moeten we buiten onze eigen stad kijken om echt stappen vooruit te zetten.”
Wat vinden jullie dat Voor Goed de aankomende jaren nog zou mogen realiseren in Rotterdam?
“Ik denk dat Voor Goed nog meer kan doen om het midden- en kleinbedrijf te ondersteunen. Daar ligt de grootste potentie voor maatschappelijke impact. Veel MKB-bedrijven willen iets doen voor de stad, maar weten niet altijd hoe. Voor Goed kan hen begeleiden en verbinden met de juiste initiatieven. Ik hoop dat de komende jaren meer bedrijven de stap durven zetten om impact first te ondernemen, en dat Voor Goed daarbij een ondersteunende rol blijft spelen.” Hoopt Kris. Michiel hoopt daarnaast dat “(…) we internationaal verder kunnen groeien als stad die sociaal ondernemerschap omarmt. Rotterdam loopt al voorop in veel initiatieven, maar we kunnen nog meer leren van andere steden en innovaties. Voor Goed kan een belangrijke rol spelen als kenniscentrum en verbinder, niet alleen lokaal, maar ook internationaal.”
Meer weten over hoe Michiel en Kris Rotterdam vanuit de gemeente proberen te veranderen? Abonneer je dan op de podcast “Rotterdam Verandert Voor Goed” in je favoriete podcast app. Daar verschijnt om de week een nieuwe aflevering met gasten die bijdragen aan een socialere en inclusievere toekomst voor Rotterdam.