Stichting Mano en Bilfinger slaan handen ineen!
Wat doet Voor Goed?
Rotterdam is populair en floreert, maar is ook een stad met veel armoede en hardnekkige werkloosheid. Wij zijn ervan overtuigd dat meer sociaal ondernemerschap hier een antwoord op is. Daarom werken we aan projecten die het sociaal ondernemen in onze stad verder aanjagen.
Gepubliceerd op 10 juli 2024
Foto Van links naar rechts: Adel AlBaghdadi (Stichting Mano), Jill Koolwijk (HR, Bilfinger), Vitalii (deelnemer), Oleksii (deelnemer), Willem (trainer, Bilfinger), Aad (voorman, Bilfinger)
Maar eerst… over wie hebben we het?
Stichting Mano
Stichting Mano stimuleert Rotterdammers mee te doen in de samenleving. Wij creëren de voorwaarden voor mensen om hun kwaliteiten te ontdekken én in te zetten. Deelnemers nemen zelf de regie en ontwikkelen zich tot actieve burgers. Wij bieden programma’s en activiteiten aan die gericht zijn op kinderen en jongeren uit kwetsbare milieus, Rotterdammers met een migratieachtergrond, statushouders, vluchtelingen en andere minder kansrijke Rotterdammers. Zo hebben we bijgedragen aan onder meer taalontwikkeling, praktische vaardigheden, talentontwikkeling, de toeleiding naar opleiding en werk en het verzorgen van dagbesteding. Wij maken doelgroepen en hun belangrijkste issues zichtbaar tijdens evenementen, campagnes en met de inzet van ervaringsdeskundigen.
Stichting Mano. Het heft in eigen hand.
Bilfinger
Bilfinger is een internationale industriële dienstverlener. Het doel van de activiteiten is om de efficiëntie en duurzaamheid van klanten in de procesindustrie te verhogen en zich te vestigen als de nummer één partner in de markt voor dit doel. Het uitgebreide portfolio van Bilfinger omvat de hele waardeketen van consultancy, engineering, productie, assemblage, onderhoud en fabrieksuitbreiding tot turnarounds en digitale toepassingen. Per 1 april 2024 heeft Bilfinger zicht uitgebreid middels de overname van Stork. Een perfecte aanvulling op zowel het serviceportfolio als de geografische dekking. Dankzij de overname van Stork biedt Bilfinger nu een totaalpakket aan engineering en maintenancediensten in heel Nederland en België. Ook Team Bilfinger is hiermee verdubbeld naar zo’n 5.000 collega’s.
Van onbekende tot samenwerken voor duurzame plaatsing
Stichting Mano en Bilfinger slaan de handen ineen en helpen structureel nieuwkomers in de omgeving Rotterdam aan een baan bij Bilfinger! Hoe hebben Mano en Bilfinger deze samenwerking opgezet? Hoe ervaren deelnemers het? En wat zijn de tips die zij andere bedrijven willen meegeven? Lees mee en laat je inspireren.
Al jaren is Bilfinger, net als veel bedrijven in de industrie en haven, op zoek naar ervaren medewerkers. Voor deze zoektocht werken zij onder andere samen met uitzendbureaus. Niet gek, want er is veel werk te doen en maar een beperkt aanbod van gecertificeerde medewerkers. Een werkwijze die ook nadelen kent, zoals de hoge kosten die het met zich mee brengt en tijd en energie die naar tijdelijke krachten gaan. Ze gooiden het roer om en gingen met Stichting Mano in gesprek om te zien hoe hun vraag anders beantwoord kon worden. Nu bijna een halfjaar na de start van de samenwerking draaien ze het vijfde, door Bilfinger zelf ontwikkelde, 14-weken opleidingstraject met maximaal 6 nieuwe Rotterdammers / deelnemers per ronde uit o.a. Oekraïne, Syrie en Libanon. Het opleidingstraject wordt volledig door Bilfinger gefaciliteerd met de ervaringen, inzet en aanmeldingen van deelnemers via Stichting Mano. Binnen dit traject staan transparantie en communicatie voorop. Voor de deelnemers begint het al bij een werkbezoek aan Bilfinger waar ze niet alleen Jill van HR spreken, maar ook de werkvloer op gaan. Ze zien het werk, ontmoeten hun toekomstige collega’s, krijgen inzicht in salaris, vakantiedagen en doorgroeimogelijkheden en dit biedt toekomstperspectief. ‘Ze willen echt graag leren en werken. Dat is super, want ze leren het beste van elkaar. Maar daar is hun motivatie en binding aan het bedrijf voor nodig’, aldus Willem (trainer, Bilfinger), verantwoordelijk voor de training. Willem wil nog niet met pensioen. De groei en ontwikkeling van de deelnemers houden hem jong. Enthousiast deelt hij foto’s van de heren die voor het eerst een steiger neerzetten.
Na het eerste contact tussen de twee organisaties in 2023, is Bilfinger begonnen met het aanbieden van de eerste 14-weken opleiding (zie tweede foto). Zij staan nu met twee diploma’s, het Bilfinger-certificaat en een gezonde dosis werkgeluk op de werkvloer. Het begon met een training van negen dagen waar naast basiskennis over steigerbouw ook zaken als mindset en fysieke belasting aan bod komen. Hierna volgt de branche gerelateerde examendag waarbij het examen, tot zover mogelijk, op taal van deelnemer aangepast is. Dan volgt de stage periode, waar Aad ze – als voorman – met open armen op de werkvloer verwelkomt . ‘Het zijn stuk voor stuk toppers, echt waar. De motivatie ligt zo hoog bij deze jongens. En tegen de collega’s zeg ik vaak: jij bent ook niet als steigerbouwer geboren en moest het ook ergens leren’, aldus Aad. Jill, die vanaf het begin vanuit HR betrokken was bij de nieuwe opleidingstrajecten, blijft betrokken bij de deelnemers. Naast dat alle deelnemers vanaf het begin betaald krijgen, leren ze direct alle kneepjes van het vak. Daarnaast zet ze extra stappen om duurzame plaatsing te kunnen realiseren, door bijvoorbeeld het inzetten van Bilfinger auto’s bij gebrek aan juist vervoer om op het werk te komen. Bilfinger handelt vanuit wederzijds vertrouwen en houdt de gesprekken met de deelnemer open. Na het aanbieden van de opleiding wordt gesproken over de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf, zonder langdurige verplichting voor deelnemer. Extra stappen die nu tijd en energie kosten, maar op termijn vruchten afwerpen.
De tekst gaat verder onder de afbeelding
Foto van links naar rechts: Willem, Oleksii, Vitalii, Yurii en Maksym
In oktober 2023 kwam Vitalli van Oekraïne naar Nederland. Ondanks dat een BSN snel geregeld was, bleek het vinden van werk een grotere opgave. De zoektocht stopte toen zijn casemanager van de gemeente hem tipte op Stichting Mano. Met Adel en de andere deelnemers ging hij op tour bij Bilfinger, waar ze Jill en de operatie ontmoetten. Na een tweede afspraak waarbij er over de werkzaamheden en financiële zaken gesproken werd, startte Vitalli in januari als een van de vier eerste deelnemers van het vernieuwde opleidingstraject. ‘For me it’s the first work experience in the Netherlands. It has been perfect. I first knew nothing about building and technique, but they still welcomed me with open arms. It’s cool of them, and for me it’s getting more and more interesting’, deelt Vitalli zijn verhaal.
Tips voor succesvolle plaatsing hebben Adel & Jill genoeg! ‘Laagdrempelig eerste contact’, deelt Adel, ‘mét een werkbezoek vooraf en zonder verwachtingen. Zo zien de deelnemers het werk, de collega’s en krijgen informatie over alle randzaken.’ Jill en Willem vullen lachend aan: ‘en communicatie! Korte zinnen en eerlijk houden, want de taal blijft soms een uitdaging. Daar zijn zij mee geholpen, en wij ook!’ Dankzij de positieve ervaring van de eerste groep, vertelt het verhaal zich snel door naar anderen waardoor werving nu een stuk soepeler loopt. Zo is Bilfinger voor deze werkzaamheden niet langer afhankelijk van bijvoorbeeld uitzendbureaus met vaak een beperkt en tijdelijk aanbod van personeel.
Voor Goed heeft als doel om van sociaal ondernemerschap de norm te maken in Rotterdam.. Dit betekent ook een inclusieve en diverse arbeidsmarkt, waarin we de waarde en het talent van iedere medewerker zien. Om de beweging naar een inclusieve arbeidsmarkt kracht bij te kunnen zetten lanceerde Voor Goed de Goed Aannemen 010 tool. Goed Aannemen 010 verwijst reguliere ondernemers door naar partijen om te gaan werken met OPwerkers (een werkzoekende met Onbenut Potentieel). Partijen zoals Stichting Mano.
Meer weten?
Neem contact op met Voor Goed via info@voorgoedagency.nl of Stichting Mano via adel@stichtingmano.nl.
Geschreven door: Bram Arends & Simone Schraepler (Voor Goed) i.s.m. Jill Koolwijk & Adel AlBaghdadi