SR (Social Return)

De gemeente, de rijksoverheid, maar ook grote organisaties zoals ziekenhuizen en woningcorporaties zetten grote opdrachten uit in de vorm van aanbestedingen. Geïnteresseerde partijen kunnen zich hierop inschrijven en zo een “bod” doen op de opdracht. Steeds vaker komen deze opdrachten met een SR verplichting. SR staat voor Social Return (on Investment). Dit houdt in dat de partij die de aanbesteding wint, verplicht is een gedeelte van de opdracht sociaal in te vullen. Dit kan door arbeidsplaatsen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, door bij erkende sociale ondernemers in te kopen of door een andere invulling te geven aan deze verplichting. Wat mogelijk is, hangt af van de het beleid van de opdrachtgever. 

De gemeente Rotterdam heeft op dit moment 40 sociale ondernemers erkend voor de SR. Deze ondernemers zijn allen missiegedreven, verdienen ten minste 51% van de omzet uit de markt en het personeelsbestand van deze organisaties bestaat voor ten minste 30% uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als je bij deze organisaties inkoopt of hen inhuurt, maak je dus gegarandeerd lokale impact. 

Wil jij met jouw sociale onderneming ook SR-opdrachten invullen? Kijk dan of je aan de regels voor SR voldoet. Je leest hier meer over op de website van het Werkgever Service Punt Rotterdam

Nieuwsgierig om wat voor soort opdrachten het kan gaan? Deze vind je terug op Tenderned