Corporates & MKB

Steeds meer bedrijven willen graag een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Maar hoe vind je nu een initiatief dat goed bij je beleid en/of bedrijf past? En hoe weet je zeker dat het zinvol is wat je doet?

WIJ HELPEN JE:

 • met andere bedrijven en Gemeente een gezamenlijk programma te ontwikkelen
 • met een zinvolle invulling van je Corporate Social Responsibility beleid
 • een propositie te ontwikkelen die waarde toevoegt aan het bedrijf en bijdraagt aan de maatschappelijke vraagstukken van Rotterdam
 • bij het realiseren van een sociaal inkoop beleid

Mail direct
met Michiel
van Keulen

connect nu

Actualiteiten

 • Impact maken is een positief gevolg, een verandering of beweging creëren. Impact maken is eenvoudig. Je kunt vandaag zelf al beginnen door het verschil te maken. Wij hebben een onze top 10 Impact Tips voor je op een rijtje gezet. 

  Zelf doen

  • Luister 

  Iedereen wil gehoord worden. Dan heb je ook luisteraars nodig. Dus neem eens de tijd om te luisteren naar het verhaal van je beste vriend, je partner, je zusje of je buurvrouw. Vooral in deze tijden zijn we op zoek naar verbondenheid. Zoek die ook echt op. In plaats van via Instagram, Facebook of LinkedIn te kijken hoe het met iemand gaat, kun je ook de telefoon oppakken en iemand bellen om te vragen hoe het nu echt gaat. Daar is je telefoon toch voor bedoeld, om te bellen 😉

  • Doe

  Soms is Impact maken gewoon de handen uit de mouwen steken. Dat kan bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen. Daarmee draag je jouw steentje bij en help je een ander. En vrijiwiligerswerk, net als regulier werk, komt in verschillende soorten en maten. Er is dus altijd wel iets dat aansluit op jou expertise of interessegebied. Kijk eens op Zorgzaam010 om te ontdekken waar jij kunt helpen of op NL Cares als je op zoek bent naar flexibel of incidenteel vrijwilligerswerk. 

  • Maak

  Impact maken is ook anders aankijken tegen hoe we dingen gebruiken. Het is soms makkeljk om spullen weg te gooien als ze kapot zijn en te vervangen. Maar hoe leuk zou het zijn als je deze dingen zelf leert herstellen, of helemaal nieuwe producten uit kunt maken. Ga eens kijken bij een van de open werkplaatsen die Rotterdam rijk is, of doe  een doe-het-zelfcursus. Recycle-reuse-upcycle is ons advies voor 2021. 

  Voor de buurt 

  • Meer groen – geveltuin of plantenbibliotheek met zaadjes of stekjes 

  Help je buurt vrolijker en gezonder te worden door meer groen te plaatsen. Wat dacht je van een geveltuin? Kijk eens op https://www.groenemorgen.org/ voor inspiratie. En de Gemeente is het met hen eens. Zij hebben een stap-voor-stap handleiding gemaakt over hoe je het beste een geveltuin kunt aanleggen. Dus, handen uit te mouwen en poten in de klei!

  Past een geveltuin nou niet op jouw stoep, maar wil je wel meer groen. Denk dan eens aan het starten van een plantenbibliotheek. In dit kastje dat je op straat zet/hangt, kunnen buurtbewoners stekjes met elkaar delen of plantenzaadjes uitwisselen. Zo deel je jouw groene ambitie met de buurt en worden de tuinen, balkons en vensterbanken een stuk gezelliger. 

  • Composteren of een wormenhotel voor je buurt 

  Zo’n geveltuin heeft ook een beetje liefde en onderhoud nodig. Die kun je geven door compost te gebruiken om de aarde voedzaam en gezond te houden. Composteren klinkt als een hoop werk, maar dat hoeft niet, als je het samen doet. Als je niet weet waar je moet beginnen, zijn er voldoende initiatieven die kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld eens of je buurt een compostmeester heeft. Dat kan via de website van het compostgilde.  Een alternatief voor een composthoop/bak is het wormenhotel. In deze kast wonen een heleboel wormen, die groenafval verteren en omzetten in vruchtbare compost. De gemeente Rotterdam steunt dit initiatief en via de website van wormenhotel krijg je hulp om een aanvraag in te dienen. 

  • Sluit je aan en doe mee met lokaal initiatief 

  Nu misschien nog even lastig, maar als in het nieuwe jaar de wereld weer iets verder open gaat, zijn er genoeg lokale impactmakers die jou graag betrekken bij hun projecten. Zo kun je je bij Buurtbuik inzetten als kok. Wekelijks koken zij van reststromen voedsel voor de buurt.
  Of maak een wandeling met Walking and Talking. Zij combineren het leren van de Nederlandse taal met gezonde wandelingen door de stad. Kijk eens bij jouw Huis van de Wijk om te zien wat er in jouw buurt allemaal georganiseerd wordt. Wil je nou graag die groene vingers kweken, dan zijn er prachtige groene initiatieven waar je je bij aan kunt sluiten. 

  Op je werk

  • Daag je collega’s uit samen een vrijwilligersproject te doen of een goed doel te adopteren 

  Samen sta je sterker. Door met je collega’s een vrijwilligersproject uit te voeren of een goed doel te adopteren, help je niet alleen dat project of die organisatie, je doet ook nog eens aan een stukje teambuilding. Je ondersteunt je netwerk, leert nieuwe initiatieven kennen en maakt impact. Genoeg redenen om direct al te beginnen. Praat er ook eens met je werkgever over, wellicht geeft deze je tijd om in teamverband de activiteiten uit te voeren. Weet je niet waar je moet beginnen? NL Cares kan je ook helpen om een vrijwilligersplan voor jouw organisatie op te stellen. Liever klein beginnen, kijk dan eens bij organisaties als HotspotHutspot, Stichting Jarige Job of andere lokale initatieven. 

  • Praat met je werkgever over mvo – wat doen jullie al en wat kan anders/beter

  Maatschappelijk verantwoord ondernemen; veel bedrijven doen het al. Wat betekent het nu eigenlijk? Heel simpel, in je bedrijf kijk je naar de maatschappelijk en vaak ook ecologische impact van jullie werk, en probeer je deze zoveel mogelijk positief te maken. Dat kan door te recyclen, hergebruiken, duurzame koffie te drinken, regenwater op te vangen of in te kopen bij sociale ondernemers. Ga het gesprek eens aan met je werkgever; wat gebeurt er al binnen jullie organisatie en wat zouden jullie graag in 2021 willen aanpakken?

  Weet je niet waar je moet beginnen? Kijk dan eens op onze website om te ontdekken welke duurzame en sociale partners jou kunnen helpen met het mvo-proof maken van je organisatie. Je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met Voor Goed voor inspiratie en ondersteuning. 

  Nu meteen doen

  • Nomineer een zorgmedewerker voor Zorg Voor Goed

  Het afgelopen jaar is zwaar geweest voor medewerkers in de zorg. Niet alleen nam de druk toe vanwege corona, ook de reguliere zorg moest zo goed en zo kwaad als het ging doorgaan. Om de mensen aan de frontlinie te bedanken, is er Zorg Voor Goed. Via de website kun je jouw favoriete zorgmedewerker nomineren, Voor Goed stuurt dan kosteloos een mooi cadeau gemaakt door een sociale ondernemer toe. 

  • Doneer voor Stichting Present 

  Deze Impact DIY Top 10 is voor het eerst gepresenteerd tijdens Studio Eendracht, een 24-uurs livestream van organisaties uit Bureau Eendracht, om de sociale en maatschappeljke inzet van de stad te vieren en geld op te halen voor Stichting Present. Stichting Present komt op voor mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken en verbindt hen die willen helpen. Mocht je nu geïnspireerd zijn door deze top 10 en ook het verschil willen maken, dan kun je dit doen door een donatie te doen aan deze mooie stichting. 

 • Het afgelopen jaar heeft laten zien hoe hard wij de mensen in de zorg nodig hebben; van artsen en verpleegkundigen tot schoonmaak en mantelzorg, deze mensen hebben de afgelopen maanden grote offers gebracht ten behoeve van onze gezondheid. Daarom start vandaag de actie Zorg Voor Goed. Juist in deze donkere dagen willen we zorgmedewerkers in de spotlight zetten en waardering tonen voor hun werk aan de frontlinie.  

  Iedereen die iemand uit de zorg wil bedanken kan een zorgmedewerker nomineren via: www.voorgoedagency.nl/zorg-voor-goed. De cadeaus die we naar deze mensen sturen zijn allemaal afkomstig van sociaal ondernemers in Rotterdam die werken met kwetsbare doelgroepen. Zo helpen we ook de mensen die op deze bijzondere plekken werken, want ook deze ondernemers hebben een uitdagende tijd. Zo verbinden we de stad en zorgen we voor elkaar.  

  Voor Goed // Rotterdam Impact Agency stelt 500 cadeaus beschikbaar en roept bedrijven in Rotterdam op om mee te doen, zodat nog meer zorgmedewerkers verrast kunnen worden.  

  Deze crisis heeft eens te meer laten zien hoe belangrijk de mensen in de zorg zijn en hoe zeer wij ze voor lief hebben genomen de afgelopen jaren. Het is tijd voor een duurzame aanpak van  de zorg, een die toekomstbestendig, eerlijk en gelijkwaardig is. Maar voor nu: handen uit onze Rotterdamse mouwen en iemand uit de zorg nomineren voor deze extra waardering! 

 • Voor Goed is volop in beweging om nieuwe coalities te sluiten en maatschappelijke problemen aan te pakken. En dat doen we niet alleen, ondernemers, corporates en bijzondere initiatieven zijn de belangrijkste ingrediënten daarvoor. Juist door samen te werken kunnen we grote slagen maken; we hebben elkaar nodig!

  We willen dat mooie netwerk waarmee we dagelijks werken nog sterker maken. Daarom organiseren we op 2 december onze eerste digitale bijeenkomst; Bakkie Impact. Bakkie Impact is hét moment om andere ondernemende Rotterdammers te spreken, ideeën uit te wisselen, van elkaar te leren en samenwerkingen te starten. Daarnaast proberen we antwoord te geven of te ondersteunen bij prangende vraagstukken in onze community. Dat doen we met elkaar, maar ook met experts die we voor deze sessies uitnodigen.

  Deze eerste editie zoomen we in op het thema ‘klantbinding’. Danielle de Jonge is onze gastspreker, een expert op het gebied van klantrelaties. Ze schreef verschillende boeken over dit thema, geeft presentaties voor volle zalen en biedt workshops aan. Haar stijl is nuchter, heel erg praktisch en met humor. Onlangs ontwikkelde ze de workshop ‘klantgerichtheid in crisistijd’. Danielle neemt ons hierin mee, en biedt veel ruimte voor interactie. Al met al, een spreker waar we veel waarde in zien en erg naar uitkijken!

  Last call

  Wil jij dit niet missen? Meld je dan nu aan voor Bakkie Impact op 2 december om 12:00. Je kunt je aanmelden via deze link: https://forms.gle/63s3RfuvTDQhR4s96. We willen je uitnodigen antwoord te geven op twee vragen; 

  • Wat kun jij anderen leren? 
  • Wat zou je graag van hen willen leren? 

  We kijken er naar uit jullie op 2 december digitaal te kunnen begroeten. Mocht je nog vragen hebben, dan horen wij die heel graag. Om deel te nemen heb je een computer of telefoon nodig met camera en microfoon. 

WAT GEBEURT ER IN DE STAD?

Goed inkopen

Lees meer

Laatste
actualiteiten

Lees meer

Over
Voor Goed

Lees meer