Belastingen voor Ondernemers

Dit artikel geeft een overzicht van de meest vaak voorkomende belastingplichten. Iedere situatie is anders. Daarom adviseert Voor Goed ook met klem om altijd met de belastingdienst of een adviseur te bespreken welke plichten en rechten jij als ondernemer hebt. 

De belastingdienst; leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker. Het is belangrijk om de juiste start te maken met het bijhouden en betalen van belasting. Hiervoor heeft de Belastingdienst een speciale website ontwikkeld. Maar ze helpen bijvoorbeeld ook door de publicatie van het Handboek Ondernemers. In dit handboek lees je alles over belastingen, bijdragen en premies. We noemen dit handboek ook als eerste omdat een goed overzicht krijgen van jouw situatie van groot belang is. Iedere ondernemer betaalt weer andere belastingen. Er zijn er echter een paar die iedere ondernemer moet betalen; omzetbelasting en inkomstenbelasting. 

Omzetbelasting, ook wel btw genoemd, is de belasting die je over de prijs van goederen of diensten berekend en doorbelast aan de klant. Afhankelijk van het type product of dienst is dat 9% of 21% van de kostprijs. In sommige gevallen is het btw-tarief 0%. Wanneer dit tarief geldt, lees je op de website van de Belastingdienst. De aangifte omzetbelasting doe je over het algemeen 1x per kwartaal. De btw die jij betaald hebt over inkoop en andere kosten, mag je aftrekken van het bedrag dat je moet betalen. Op deze manier betaal je alleen de btw over het verschil tussen de kostprijs en de verkoopprijs. 

Er geldt een uitzondering wanneer je onder de kleinondernemersregeling (KOR) van de belastingdienst valt en minder dan €20.000 per jaar omzet. Dan betaal je geen btw. Om te weten of dit op jou van toepassing kan zijn, ga je naar deze website

De inkomstenbelasting is belasting die iedereen in Nederland betaald, of ze nu in loondienst zijn of een onderneming hebben. Maar, er is een verschil in de wijze waarop de belastingaangifte wordt ingevuld. Hiervoor is het belangrijk om te weten of je wel of geen ondernemer bent voor de belastingdienst. Die check kun je hier doen. Wanneer je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, vul je niet je loon uit werk in maar kies je voor winst uit onderneming. Daarbij kun je gebruikmaken van een aantal handige regelingen. Deze zorgen ervoor dat je nooit teveel belasting betaald.

Natuurlijk kun je dit zelf doen, maar je kunt ook een (administratie)kantoor inschakelen om jouw belastingaangifte te doen. Dit kost natuurlijk geld, maar ontzorgt je ook. 

Naast omzet- en inkomstenbelasting zijn er nog andere belastingregelingen, zoals vennootschapsbelasting. Vennootschapsbelasting is een belasting over winst. Als je een eenmanszaak, vof of maatschap hebt, dan betaal je deze al via de inkomstenbelasting. Maar onderneem je vanuit een bv of nv dan ben je altijd verplicht vennootschapsbelasting te betalen. Werk je vanuit een vereniging of stichting, dan kan het zijn dat je vennootschapsbelasting moet betalen. Tot en met €395.000 betaal je 15%, daarboven 25,8% (tarieven 2022). Het is dus goed om hier rekening mee te houden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer het tijd is om aangifte te doen. 

Wanneer je personeel in dienst hebt, betaal je loonheffing over het salaris van je medewerkers. Loonheffing is de verzamelnaam voor allerlei belastingen en premies die je namens je werknemers af moet dragen. Denk bijvoorbeeld aan de premie volksverzekeringen, premie werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage aan de zorgverzekeringswet. Deze bedragen gaan van het bruto salaris af dat jij je medewerkers betaald. 

Hoe werkt dat nu eigenlijk, loonheffing betalen? Meld je altijd eerst aan als werkgever bij de belastingdienst. Heb je minder dan 10 medewerkers? Dan kun je dit zelf doen via de website van de belastingdienst. Bij meer dan 10 medewerkers ben je verplicht dit via gecertificeerde software te doen. 

De belastingdienst heeft een Handboek Loonheffingen gepubliceerd om nadere informatie te verschaffen. Dit handboek vind je hier terug. Net zoals bij andere belastingen kun je ook hier een adviseur voor in de arm nemen. Houdt er wel rekening mee dat je, net zoals bij andere belastingen, altijd zelf verantwoordelijk bent voor de correctheid van de aangifte.