Actualiteiten

Actualiteiten

Met liveblogs, nieuwtjes, aankondigingen van evenementen, publicaties en opiniestukken kom je te weten hoe de wereld van sociaal ondernemerschap zich voortbeweegt en wat de actuele ontwikkelingen zijn in de transitie naar de betekenis economie.

 • Filteren:

 • Reset filter

 • Bakkie Impact

Bakkie Business: Hand in hand met impact

Het is tijd voor een sterk Bakkie Business. Ja, dat heb je goed gelezen! Bij ons aankomende Bakkie veranderen we de focus van impact naar business. Waarom doen we dit? 🤔Vanuit Voor Goed zijn we er van overtuigd dat ondernemingen niet duurzaam kunnen zijn als ze geen gezonde omzet hebben. Als je naar de toekomst wil kijken én wil blijven werken aan je missie, heb je een solide financiële basis nodig. Daarom gaat impact ondernemen niet alleen over de maatschappelijke missie, maar ook over je commerciële kansen. Je doelgroep, de mensen voor wie je het doet, zijn niet alleen jouw medewerkers of directe omgeving, maar juist ook je klanten. Hoe bouw je een langdurige relatie met hen op?  We merken dat deze onderwerpen in praktijk aardig wat uitdagingen meebrengen. Daarom hebben wij een aantal experts uitgenodigd die jou tijdens Bakkie Business leren hoe je de balans tussen impact en omzet kunt blijven behalen. Binnenkort stellen we deze experts aan je. Meld je hier gratis aan voor dit laatste Bakkie voor de zomer, tot dan! Bakkie Business: Hand in hand met impact📅 Wanneer? 28 juni van 14:30 tot 17:00 uur🏢 Waar? OASE Rotterdam

 
 • Onderzoek
 • sroi

SROI werkt publicatie door Mireille van den Berg

In deze blog geeft Mireille van den Berg een inkijk in de totstandkoming van de publicatie 'SROI werkt'. Klik!'Afgelopen week stond opeens een oude bekende voor mijn neus. Een ambtenaar met wie ik al in 2014 in gesprek was om de social return regeling toegankelijker te maken, zodat de verbinding tussen sociaal ondernemers en bedrijven makkelijker gemaakt kon worden. We hadden er allebei wel zin in: dit varkentje zouden we even wassen. Met een menukaart waarop sociale ondernemers  hun aanbod konden presenteren zouden we in één klap zichtbaar maken wat sociaal ondernemers allemaal zouden kunnen doen voor bedrijven met een social return opgave: mensen opleiden, toeleiden en begeleiden op de werkvloer, producten en diensten leveren met Rotterdammers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt: roept u maar!  

 
 • Gemeente

Masterclass Impact ondernemen voor ambtenaren

𝗪𝗲𝗹𝗸𝗲 𝘂𝗶𝘁𝗱𝗮𝗴𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝗸𝘂𝗻𝗻𝗲𝗻 𝗶𝗺𝗽𝗮𝗰𝘁 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝗻𝗲𝗺𝗲𝗿𝘀 𝘀𝗮𝗺𝗲𝗻 𝗺𝗲𝘁 𝗱𝗲 𝗴𝗲𝗺𝗲𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗼𝗽𝗽𝗮𝗸𝗸𝗲𝗻? Die vraag staat centraal tijdens de Masterclass Impact Ondernemen voor ambtenaren. In vier sessies worden deelnemers meegenomen in de wereld van de betekeniseconomie, business cases mét een missie, werken met mensen met onbenut arbeidspotentieel, de beweging van klassiek ondernemerschap naar impact ondernemerschap en evidence based beleidsontwikkeling.

 
 • Onderzoek

Interview met Prof.dr (Tine) de Moor

Op vrijdag 17 februari jl. hield Prof.dr (Tine) de Moor haar oratie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, met de titel ‘Shareholder society? Social Enterprises, citizens and collective action in the community economy’. De Moor is benoemd tot hoogleraar aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit met de leeropdracht ‘Sociale ondernemingen en Instituties voor Collectieve Actie’. Daarnaast is zij o.a. initiatiefneemster van Collectieve Kracht, een kennisplatform dat burgercollectieven helpt en verbindt. Voor Goed sprak haar in aanloop naar haar oratie. 1. Heeft u een idee hoe we de urgentie van diverse maatschappelijke problemen, zoals armoede, kansenongelijkheid beter of meer over de bühne kunnen krijgen bij mensen en/of bedrijven?

 
 • Bakkie Impact

Bakkie Upstream: onafhankelijk ondernemen met een sociale missie

𝐁𝐚𝐤𝐤𝐢𝐞 𝐔𝐩𝐬𝐭𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐤𝐨𝐦𝐭 𝐞𝐫 𝐚𝐚𝐧! 💥☕Hoe zorg je als lokale ondernemer met een sociale missie dat je onafhankelijk kunt ondernemen? Welke financieringsvorm past hierbij en hoe waarborg je jouw missie voor de lange termijn?Op 24 mei 2023 tijdens het Upstream Festival in Rotterdam organiseren we in samenwerking met CrowdAboutNow en We Are Stewards een Bakkie Impact event waarin deze vragen beantwoord worden. We laten zien hoe crowdfunding als financieringsvorm het mogelijk maakt om onafhankelijk te ondernemen, samen met een betrokken achterban. En behandelen de opkomende bedrijfsvorm steward-ownership, een bedrijfsvorm waarin jij jouw missie waarborgt.Tijdens dit Bakkie delen we kennis en komen Rotterdamse ondernemers aan het woord die ervaring hebben met crowdfunding, steward-ownership en de combinatie hiervan om onafhankelijk te kunnen ondernemen met een sociale missie. Voor nu maar juist ook voor de toekomst.📅 Wanneer? 24 mei van 10:00 tot 13:00 uur🏢 Waar? CIC Rotterdam💡 Wat? Inspirerende ochtend met gezamenlijke lunchVerdere informatie over het programma volgt via Eventbrite.Zien we je daar?Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, meld je hier aan:https://www.eventbrite.nl/e/tickets-bakkie-upstream-onafhankelijk-ondernemen-met-een-sociale-missie-615628430207

 
 • Oranje Voor Goed

Oranje Voor Goed: Stadshaven Brouwerij x Viktor Vitamientje

In aanloop naar Koningsdag 2023 in Rotterdam iets terugdoen voor de stad en kansengelijkheid voor kinderen? Daar zeiden deze ondernemers volmondig JA tegen onder de noemer ‘Oranje Voor Goed’. Lees het verhaal van de Stadshaven Brouwerij. Bier brouwen in de havenIn een prachtig rauw stukje Rotterdam, Merwe-Vierhavensgebied (MH4), vind je de  Stadshaven Brouwerij. Een van de grootste onafhankelijke bierbrouwers van Nederland. 

 
 • Oranje Voor Goed

Oranje Voor Goed: Brave burgerzz x Chance To Influence

In aanloop naar Koningsdag 2023 in Rotterdam iets terugdoen voor de stad en kansengelijkheid voor kinderen? Daar zeiden deze ondernemers volmondig JA tegen onder de noemer ‘Oranje Voor Goed’. Lees het verhaal van de Brave Burgerzz.

 
 • Oranje Voor Goed

Oranje Voor Goed: Het Rotterdams Warenhuis x Buurtlab

In aanloop naar Koningsdag 2023 in Rotterdam iets terugdoen voor de stad en bijdragen aan kansengelijkheid voor Rotterdamse kinderen? Daar zeiden deze ondernemers volmondig JA tegen onder de noemer ‘Oranje Voor Goed’. Lees het verhaal van Het Rotterdams Warenhuis.De meest Rotterdamse winkelAan de Frits Ruysstraat in Rotterdam Crooswijk ligt de meest Rotterdamse winkel van heel Rotterdam: Het Rotterdam Warenhuis. Ondernemer en eigenaar Wouter van Lieburg, is ook een van de initiatiefnemers van Gers!Magazine. Een onafhankelijk magazine over onze mooie ROTstad met als doel de veelzijdige kanten van Rotterdam (nog) meer onder de aandacht te brengen.Ooit was Wouter een zakenjongen die wereldwijd miljoenen deals sloot als handelaar in  gedroogd fruit en een veelzijdig ondernemer die hoopte snel met pensioen te kunnen  gaan. Totdat zijn zwager overleed en zijn zoontje een diagnose kreeg waardoor zijn leven in één klap veranderde. Wouter besloot het roer om te gooien en dichter bij huis zijn liefde voor onze stad, haar makers en hun producten met de hele wereld te delen. Het Rotterdams Warenhuis is een platform met zowel een online webshop als een fysieke winkel. Hier kunnen Rotterdamse ondernemers hun producten van Rotterdamse makelij of met een Rotterdams thema bij een breed publiek onder de aandacht brengen.Regelmatig maakt Wouter zich hard voor de stad. Zo gaat een deel van de opbrengst van de Ome Cor trui naar Vrienden van Sophia. Speciaal voor het initiatief Oranje Voor Goed rondom Koningsdag in 010, maakt het Rotterdams Warenhuis een oranje Koningsdag editie van hun bekende ‘ Pleurt ’t in me tassie’. 100% van de winst van dit gerse tassie gaat naar Stichting Buurtlab.

 
 • Oranje Voor Goed

Oranje Voor Goed: Bakkerswerkplaats x Stichting Zuiderlokaal

In aanloop naar Koningsdag 2023 in Rotterdam iets terugdoen voor de stad en kansengelijkheid voor kinderen? Daar zeiden deze ondernemers volmondig JA tegen onder de noemer ‘Oranje Voor Goed’. Lees het verhaal van de Bakkerswerkplaats.