Actualiteiten

Actualiteiten

Met liveblogs, nieuwtjes, aankondigingen van evenementen, publicaties en opiniestukken kom je te weten hoe de wereld van sociaal ondernemerschap zich voortbeweegt en wat de actuele ontwikkelingen zijn in de transitie naar de betekenis economie.

  • Filteren:

  • Reset filter

  • Sociaal Ondernemen
  • Ecosysteem

Een inclusievere arbeidsmarkt door samenwerking

Uit het onderzoek van de Hogeschool Utrecht en Hogeschool Windesheim kwam het samenwerkingsmodel ‘Meer Impact door Samenwerking’ dat regulier en sociaal ondernemers de weg wijst naar een sterke samenwerking rondom arbeidsparticipatie (Bell, et al., 2023). Met een groeiend aantal mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt is het creëren van samenwerkingen ter bevordering van een inclusievere arbeidsmarkt enorm waardevol. Reguliere ondernemingen slagen er in de praktijk onvoldoende in om deze kwetsbare doelgroep een passende en duurzame arbeidsplaats te bieden (Bakker, 2022). 

 
  • Ecosysteem

Maart update: Ecosysteem Voor Goed

Afgelopen maand was Voor Goed lekker onderweg. We hebben veel kennis en nieuwe inzichten opgehaald, die we graag met jullie delen. Mocht je meer informatie willen, of actief willen worden in een van de steden die hieronder vermeld worden, laat het ons weten. Wij verbinden je graag.

 
  • Oranje Voor Goed
  • Sociaal Ondernemen

Een koninklijk tapijt met maatschappelijke impact

Het is bijna een jaar geleden dat Rotterdam een fantastische dag beleefde tijdens Koningsdag 2023 en de viering van 10 jaar Koningschap. De stad was feestelijk versierd met stadsaankleding en groen-wit-groen-oranje extra grote vlaggenlijnen op vele iconen, gebouwen en winkels door de hele stad en langs de Koninklijke wandel- en vaarroute. Na de festiviteiten is alle stadsaankleding verzameld voor hergebruik. Een aanzienlijk deel ervan bleef schoon, waaruit nieuwe producten zoals tassen en picknickdekens zijn vervaardigd door sociale werkplaatsen. Sommige items vertonen echter lichte gebruikssporen, maar zijn bij uitstek geschikt voor opname in een handgeknoopt wandtapijt. Dit kan worden gedaan met behulp van de traditionele Marokkaanse (upcycling) techniek die bekend staat als 'boucherouite'.Binnenkort reist Fair Fabrics naar Marokko om samen met hun partnerwerkplaats aan twee tapijten te werken. Samen met de ambachtelijke wevers zullen ze ter plaatse ideeën bespreken, waarna een definitief gezamenlijk ontwerp zal worden gemaakt met behulp van de beschikbare stof. Eén stuk zal worden geschonken aan de Nederlandse ambassade in Rabat, en één stuk zal terugkeren naar Rotterdam om op te hangen in een openbaar gebouw waar iedereen het kan bewonderen. Een prachtige nalatenschap voor de stad Rotterdam met impact.Gezamenlijk streven we ernaar de Rotterdamse editie te presenteren aan onze vertrekkende burgemeester Aboutaleb, als een blijk van waardering en dankbaarheid voor zijn jarenlange toewijding en steun aan Rotterdam Make it Happen, en aan alle iconische bedrijven en organisaties in de stad.Het Koninklijk Tapijtproject is een initiatief van Karin Kandt-Reinders en wordt gefinancierd door de Nederlandse Ambassade in Marokko en Fair Fabrics. Het Koninklijk Tapijt wordt ondersteund door Host City Koningsdag in Rotterdam 2023 (Gemeente Rotterdam, Rotterdam Festivals) en Rotterdam. Make It Happen. partners. Alle materialen die worden gebruikt voor het Koninklijk Tapijtproject komen van de extra grote vlaggenlijnen en banners waarmee de stad was versierd.Fair Fabrics is een sociale onderneming; winst is geen doel op zich, maar een middel om de missie te bereiken. Ze zijn aangesloten bij Social Enterprise NL en Voor Goed // Aanjagers van sociaal ondernemerschap.Meer informatie over het Koninklijk Tapijtproject is te vinden via de speciale projectpagina:https://www.fairfabrics.nl/en/royal-tapestry/Met dank aan:Karin Kandt-Reinders, Annemieke van Wegen-Delhaas, Daisey van Eijk, Carolien van Wersch, Marijke Feijt, Audrey Huetteman, Nora Charrou, Fatima Falfouli, Khadija Haoui, Netherlands Business in Morocco, Hala Boumaiz, Vera Mulder en Nadia Alaoui Abdellaoui.

 

Goed Aannemen010 genomineerd voor 010inclusief award

Persbericht nominatie 010inclusiefIn de regio Rijnmond, waar meer dan 30,000 vacatures openstaan en evenzoveel werklozen zijn, biedt Voor Goed Agency een oplossing met de tool Goed Aannemen. In samenwerking met kennispartner Thrive Institute hebben ze diepgaand onderzoek gedaan naar de behoeften van Rotterdamse ondernemers en ontwikkelden ze deze innovatieve tool om werkgevers te verbinden met mensen met onbenut arbeidspotentieel, oftewel OPwerkers.

 

Geef je op voor Boost Your social business in 2024

Afgelopen dinsdag was de derde Boost Your Social Business bijeenkomst. De leergang voor Sociale Ondernemingen om na de startup fase nog een stap te maken. In deze leergang komen 10 ondernemers een keer per maand bij elkaar om zich te verdiepen in een facet van hun bedrijfsvoering. Specifiek gaat het in dit programma over bedrijfsvoering en ondernemen.We trapten vorig jaar af jaar met een sparkling workshop van Thrive Institute o.l.v. Juliette over Reflexief meten en het managen van Micro-effecten.  Gevolg door een financial forecasting workshop van de CFO’s en Controllers van Greyt, Jouke en Karl die de ondernemers hebben laten inzien dat financieel forecasten niet alleen maar ingewikkeld hoeft te zijn, maar als voorspellend hulpmiddel kan helpen je bedrijf gecontroleerd te groeien.  En afgelopen dinsdag kwam de groep bijeen om van de transaction specialisten van EY te leren over investeringsfit worden. Waar kijkt een investeerder naar, en wat heb je als onderneming zelf ook nodig, wat verwacht een investeerder en wat mag jij van de investeerder verwachten? Over 4 assen van Team tot Riskmanagement hebben de ondernemers concrete punten meegenomen om aan te werken om zo meer grip en investeringsready te worden.Het gave van deze ochtend was dat Mark van CrowdAboutNow vanuit zijn praktijk als crowdfundingplatform kwam vertellen over wat crowdfunding is, kan opleveren, hoe omgegaan wordt met risico’s en vooral ook, waarom het zo gaaf is om een fanbase te bouwen van je bedrijf die in jouw onderneming wil investeren. Ben jij impactondernemer en wil jij met je bedrijf de volgende ronde meedoen met dit programma, meld je dan vast aan bij Jesse via jesse@voorgoedagency.nl 

 

BRUISENDE CREATIVITEIT BIJ ZADKINE: DE MAGIE VAN DE BAKE-OFF ONTHULD

In het hart van bruisend Rotterdam, waar culinaire verfijning en bewustwording samensmelten, werd onlangs een betoverend evenement gehouden dat niet alleen onze smaakpapillen verwende maar tevens een cruciale boodschap verkondigde: voedselverspilling verdient de schijnwerpers.