BRUISENDE CREATIVITEIT BIJ ZADKINE: DE MAGIE VAN DE BAKE-OFF ONTHULD
Wat doet Voor Goed?
Rotterdam is populair en floreert, maar is ook een stad met veel armoede en hardnekkige werkloosheid. Wij zijn ervan overtuigd dat meer sociaal ondernemerschap hier een antwoord op is. Daarom werken we aan projecten die het sociaal ondernemen in onze stad verder aanjagen.
Gepubliceerd op 30 januari 2024
In het hart van bruisend Rotterdam, waar culinaire verfijning en bewustwording samensmelten, werd onlangs een betoverend evenement gehouden dat niet alleen onze smaakpapillen verwende maar tevens een cruciale boodschap verkondigde: voedselverspilling verdient de schijnwerpers.
Met groot genoegen bezochten wij, vanuit Voor Goed het Zadkine College om getuige te zijn van een waar bakfestijn. Dit evenement, onderdeel van ‘Let’s change the face of food waste’-, een meerjarig project van Intelligent Food bracht studenten van Zadkine en Albeda samen om van reststromen nieuwe smakelijke producten te maken. Dit unieke partnerschap heeft als doel voedselverspilling aan te pakken en bewustwording te creëren bij zowel docenten als studenten.
Deze editie die in het najaar van 2023 startte, beleefde haar hoogtepunt tijdens de Bake-Off die plaatsvond in januari 2024. Studenten van de Brood & Banket opleidingen van het Zadkine en Albeda toonden hun vaardigheden door nieuwe, smaakvolle creaties te ontwikkelen van reststromen.
Onder de feestelijke ambiance van uitgestalde lekkernijen, werden de smaakpapillen van bezoekers verwend. In groepjes van drie presenteerden de studenten hun eindproducten, waaronder verrassende creaties zoals sambal van basilicum en limoen, siroop van mango en gebakjes met mango en limoen.
Dit bakfestijn was niet alleen een feest voor de zintuigen, maar toonde tevens aan hoe creativiteit en toewijding voedselverspilling kunnen transformeren. Mango, sinaasappel en limoenresten kregen een nieuw leven in de vorm van heerlijke creaties, waarbij de pittige sambal als persoonlijke favoriet werd bekroond.
De studenten gaven elk een unieke draai aan het project, waarbij ze niet alleen bewust omgingen met reststromen, maar ook innovatieve oplossingen bedachten. Zo gebruikte een groep eetbare verpakkingen om plastic en papier te vermijden, terwijl een andere groep bewust koos voor houdbare nougat. Er was zelfs een team dat elk deel van de pomelo benutte, van sap voor een drankje tot schil voor een gesuikerd snoepje. De hergebruikte schillen dienden vaak als basis voor siropen en drankjes, een teken van de diepgaande betrokkenheid van de studenten bij het verminderen van voedselverspilling.
Dit project heeft niet alleen voedselverspilling binnen het MBO-onderwijs in Rotterdam-Rijnmond op de kaart gezet, maar heeft tevens deuren geopend voor studenten om de realiteit van reststromen in de voedselindustrie te ervaren. Bedrijfsbezoeken hebben hen bewust gemaakt van de omvang van reststromen en hebben hen in contact gebracht met potentiële toekomstige werkgevers.
De afsluiting van het project was een spectaculaire wedstrijd, waarbij de winnende recepten werden gedeeld met een enthousiast publiek. Deze initiatieven zijn niet alleen smaakvol, maar vormen ook een krachtige stap in de goede richting om de bewustwording rond voedselverspilling te vergroten en duurzame oplossingen te creëren voor de toekomst. Laten we samen de strijd aangaan tegen voedselverspilling en de creativiteit van de nieuwe generatie omarmen.
Wil je nu zelf aan de slag met deze vernieuwende recepten, kijk dan snel op de website.
Dit blog werd geschreven door
Fleur van Kessel – stagiair bij Voor Goed Agency