De grens over met Europees project USE-IT
Wat doet Voor Goed?
Rotterdam is populair en floreert, maar is ook een stad met veel armoede en hardnekkige werkloosheid. Wij zijn ervan overtuigd dat meer sociaal ondernemerschap hier een antwoord op is. Daarom werken we aan projecten die het sociaal ondernemen in onze stad verder aanjagen.
Gepubliceerd op 15 juli 2022
Zoals eerder gemeld is Voor Goed voor het eerst betrokken bij een Europees project genaamd USE-IT. Samen met sociaal ondernemers en de Rotterdam Impact Coalitie (RIC) bestaande uit THRIVE Institute, Social Impact Fonds Rotterdam (SIFR) en de Gemeente Rotterdam werkt Voor Goed aan een plan dat al reeds in Birmingham is uitgerold en succesvol is geweest.
Op pad in Rotterdam
Op vrijdag 17 juni namen wij onze Poolse en Engelse ‘collega’s’ op sleeptouw om hen een klein maar fijn gedeelte van Sociaal Rotterdam te laten zien.
De dag werd afgetrapt met een warm welkom door Lodi van Brussel, SROI manager bij het WSPR in het Stadhuis. Onze directrice Carolien van Wersch vertelde over de Rotterdam Impact Coalitie en de voordelen van deze bijzondere samenwerking tussen THRIVE Institute, Social Impact Fonds Rotterdam (SIFR), Voor Goed // Aanjagers van sociaal ondernemerschap en de Gemeente Rotterdam.
Bij Heilige Boontjes sprak de altijd inspirerende Rodney van den Hengel, over hoe ze bij Heilige Boontjes iedereens potentieel benutten door bijvoorbeeld een ex-dealer (die alle straten van Rotterdam kent) nu in te zetten op logistiek en de bestellingen laten bezorgen. Dit is één van de manieren hoe ze bij Heilige Boontjes naar alle talenten durven te kijken. En, natuurlijk schenken ze fantastische koffie.
Rodney van den Hengel bij Heilige Boontjes
De volgende stop was het Gemaal op Zuid waar Judy Rambags ons meenam in het spannende verhaal en de ontwikkeling van de Afrikaanderwijk Coöperatie, die is uitgegroeid tot een organisatie met verschillende diensten van de wijk voor de wijk en de rest van Rotterdam. Wat de Afrikaanderwijk Coöperatie bijzonder maakt? Ze kennen de kunst van het gelijkwaardig verbinden. Een voorbeeld hiervan is de opdracht voor Jean Paul Gaultier. De dames van het naaiaterlier werden gevraagd een kopie te maken van een korset. Met al hun eigen technieken en talenten hebben ze een prachtig korset gemaakt. Het korset werd vervolgens tentoongesteld op diverse plaatsen, waaronder de Kunsthal.
Kris Luijsterburg van de gemeente Rotterdam gaf ons de laatste updates over het Rikx platform, dat een paar maanden geleden de Bloomberg Global Mayors Challenge won en momenteel wordt uitgebreid naar andere Europese steden. Het werkbezoek eindigde bij Injera Habesha waar de vriendelijke Fasiga Brihanu gastvrouw was en haar heerlijke eten met ons deelde. Wat gebeurt er toch ontzettend veel in Rotterdam!
Poznan: verrassend en hip
Nu was het de beurt aan de Poolse stad Poznan om ons te inspireren. Op zondag 20 juni brachten we een bezoek aan LABA.LAND. Een evenemententerrein waar iedereen zich creatief mag en kan uitleven. Er zijn bijna geen regels in LABA.LAND wat men helpt om buiten de kaders te denken en doen. LABA.LAND is een plek waar men zelfgemaakt eten verkoopt, waar men muziek maakt met elkaar, waar kinderen boomhutten bouwen en waar kunstenaars openlucht exposities maken. Heel interessant om te zien en na te denken over wat zo’n plek voor Rotterdam zou kunnen betekenen.
De volgende ochtend startte onze dag om 09:00 bij het Jeżyce Cultural Centre (Cultureel centrum) van Poznan waar state of the art kunst uit onder andere Polen, Litouwen en Berlijn tentoon wordt gesteld én waar de senioren uit de wijk een plek hebben om elkaar te ontmoeten. De interessante combinatie maakte deze plek uiterst succesvol en druk bezocht.
Groepsfoto in Poznan
Tijdens de uitgebreide lunch spraken we over projecten met betrekking op sociaal ondernemen voor alleenstaande moeders, samenwerkingen tussen sociaal ondernemers en bedrijven, de Birmingham Impact Coalitie, de complexiteit van armoede en de kansen van wijken. De middag hebben we doorgebracht bij de Social Economy Studio een plek waar producten van sociaal ondernemers gekocht kunnen worden en workshops en vergaderingen te houden zijn. Omdat de uitdaging in Poznan vooral ligt op participatie in de samenleving van senioren is er een workshop ontwikkeld voor basisschool leerlingen waar zij een speciaal pak kunnen aantrekken waar de beleving van een 70-tot 80-jarig wordt nagebootst. De Social Economy Studio vind je op de meest commerciële plek van Poznan. Dat deed ons denken aan onze shop op de Lijnbaan! We sloten de dag af in een restaurant wat ’s avonds omgetoverd wordt naar een tango dansclub.
Workshop ‘Seniorenervaring’ bij Social Economy Studio
Poznan heeft ons verrast! Wat is het een prachtige, moderne en hippe stad. Onze terugreis zat vol verhalen van de opgedane inspiratie en ideeën over hoe we verder aan de slag gaan met ons USE-IT project. In september is het de beurt aan Birmingham om ons kennis te laten maken met hun stad.
Wil je meer weten of meedenken over USE-IT? Stuur een mail naar nathalie@voorgoedagency.nl