Goed Inkopen uitgelicht: Schone Zaak

Wat doet Voor Goed?

Rotterdam is populair en floreert, maar is ook een stad met veel armoede en hardnekkige werkloosheid. Wij zijn ervan overtuigd dat meer sociaal ondernemerschap hier een antwoord op is. Daarom werken we aan projecten die het sociaal ondernemen in onze stad verder aanjagen.

Meer over Voor Goed

Gepubliceerd op 02 juli 2020

Meer dan een schoonmaakbedrijf

Schone Zaak is niet zomaar een schoonmaakbedrijf. Integendeel. Laamia Elyounoussi wilde meer dan alleen een commercieel bedrijf oprichten en zo geschiedde. Het bedrijf bestaat bijna 11 jaar en biedt naast schoonmaak voor klanten ook kansen tot omscholing voor het personeel. Het is een platform voor mensen die niet aan werk komen of blijven hangen in werk wat ze liever niet heel hun leven willen doen. Schone Zaak faciliteert de mogelijkheid om opleidingen te volgen, motiveert en begeleidt mensen om door te stromen naar werk buiten de schoonmaak. 

Oprichtster Laamia Elyounoussi vertrok toen ze een jaar oud was naar Marokko en kwam 13 jaar later terug. Ze haalde haar MAVO diploma en trok op haar 21ste voor 4 jaar de wijde wereld in. Ze reisde door Azië en Zuid-Amerika. Op haar 25ste begon ze met werken voor het schoonmaakbedrijf van haar familie. Op haar 29ste dacht zij: ”dit kan ik ook, maar dan anders”. Laamia: ”Het wegnemen van de taalbarrière bij ons personeel is een van onze hoogste prioriteiten. Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk taal is als je wilt meedoen in een maatschappij. Zelf heb ik logopedie lessen gevolgd om de Nederlandse taal machtig te zijn en nu wil ik mensen dezelfde kansen geven. Wij halen de parels uit de markt waar niemand een parel in ziet door de taalbarrière.” 

Wij streven ernaar om onze medewerkers een stapje verder te helpen buiten de schoonmaak om. Iedereen die hier begint heeft een ander einddoel voor ogen. Ze hebben net zulke dromen als jij en ik, alleen kunnen het moeilijk bolwerken. We proberen daarnaast onze klanten ook op te voeden door ze duidelijk te maken dat het belangrijk is om de schoonmakers echt te betrekken. Ze krijgen kerstpakketten van onze klanten, verjaardagen worden gevierd en er wordt goed gecommuniceerd. Dat laatste is met name belangrijk om de persoonlijke ontwikkeling te versnellen.” Schone Zaak is naast sociaal ook nog eens hartstikke duurzaam. ”Al ons personeel fietst of loopt naar de plekken waar ze schoonmaken. Daarnaast werken we met ecologische schoonmaakmiddelen, gemaakt van fruitresten.” Aldus Laamia. 

Laamia: ”De coronacrisis heeft ons flink geraakt. We moesten tien mensen laten gaan. Voor ons als betrokken organisatie en voor mij persoonlijk was het heel moeilijk om deze gezinnen zo terug te moeten laten vallen in onzekerheid. Wel hebben we iedereen de belofte gemaakt dat zij direct mogen terugkomen als het weer beter wordt.” Om het personeel betrokken te houden werden er vrijdagmiddagborrels georganiseerd via Zoom en zijn er verschillende WhatsApp-groepen aangemaakt om goed contact te onderhouden. ”Ik heb ook ondervonden met welke klanten er echt warme banden zijn. Sommigen belden mij op om te vragen hoe het ging en hoe we samen door deze periode konden komen. Helaas waren er ook een aantal die direct het contract hebben opgezegd.

Laamia wil in 2021 haar kantoor volledig duurzaam verbouwen met hergebruikte materialen en wil daarbij een aannemer die meedenkt en een huiselijk kantoor weet neer te zetten. Iets dat past bij het bedrijf wat wij vandaag de dag zijn. 

Check de website van Schone Zaak voor meer informatie. Voor aanvragen kan je contact opnemen met Laamia via laamia@schonezaak.nl.