Oranje Voor Goed: Stadshaven Brouwerij x Viktor Vitamientje

Wat doet Voor Goed?

Rotterdam is populair en floreert, maar is ook een stad met veel armoede en hardnekkige werkloosheid. Wij zijn ervan overtuigd dat meer sociaal ondernemerschap hier een antwoord op is. Daarom werken we aan projecten die het sociaal ondernemen in onze stad verder aanjagen.

Meer over Voor Goed

Gepubliceerd op 26 april 2023

In aanloop naar Koningsdag 2023 in Rotterdam iets terugdoen voor de stad en kansengelijkheid voor kinderen? Daar zeiden deze ondernemers volmondig JA tegen onder de noemer ‘Oranje Voor Goed’. Lees het verhaal van de Stadshaven Brouwerij.

Bier brouwen in de haven
In een prachtig rauw stukje Rotterdam, Merwe-Vierhavensgebied (MH4), vind je de  Stadshaven Brouwerij. Een van de grootste onafhankelijke bierbrouwers van Nederland. 

Robin Aalvanger is Marketing-, Events- & PR manager van Stadshaven Brouwerij  Gastropub. Geboren en getogen in de Achterhoek, verloor Robin zijn hart aan onze  wereldstad Rotterdam, waar hij zich inmiddels alweer 15 jaar thuis voelt.

Stadshaven Brouwerij is net zo’n pionier. Iedere dag zijn ze bezig met zoveel meer dan ‘alleen bier brouwen’. Innovatie en duurzaamheid staan hoog in het vaandel. Daarnaast  brouwen hun bier ook nog eens circulair en zetten ze vol in op co-creatie met de stad.  

Toen ze hoorden dat Koningsdag in Rotterdam gevierd zou worden, wilde ze iets  bedenken waar Rotterdam niet omheen kon en waarmee wij terug konden geven aan de  stad. Het bier moest eer betuigen aan de historie van het pand, en tegelijkertijd  Koningsdag uitstralen. Zo werd het Koningsdagbier geboren. Verrijkt met oranje citrusfruit  en gebrouwen met ambermout. Hierdoor werd het bier oranje van kleur en past het perfect tussen de bestaande bieren én betuigt het eer aan de locatie van de brouwerij: de voormalig grootste fruithaven van Europa. 

Ze besluiten een designwedstrijd uit te schrijven voor het ontwerp van het biertje. Uiteindelijk krijgen ze bijna 25  verschillende designs binnen, van hobbyisten tot professionals. Ook studenten van Willem  de Kooning Academy doen mee. Een van hen, de 21-jarige studente Marin Kalkhoven  maakt het winnende design. 

Stadshaven Brouwerij besluit met dit Koningsdagbier ook iets terug te geven aan de stad.  Door aan te haken bij het initiatief van Oranje Voor Goed, steunen ze met dit unieke biertje ook nog eens het sociaal initiatief Viktor Vitamientje dat zich inzet voor Rotterdamse kinderen, kansengelijkheid en een mooie toekomst. 

Als zoon van een sportleraar, wordt de liefde voor zowel sport als gezonde voeding Robin letterlijk met de paplepel ingegoten. Hij wilde iets in die richting vinden, een initiatief dat zich inzet voor de gezondheid van de Rotterdamse kinderen. Maar bier en sport voelde niet als de juiste combinatie, het moest zich focussen op gezonde voeding. “Dat ongezonde voeding vaak goedkoper is dan gezonde voeding is geen nieuws. Maar hoe mooi zou het zijn als we hier met dit bier enigszins verandering in kunnen brengen”, aldus Robin.

Groente en fruit voor elk Rotterdams kind
Viktor Vitamientje is een sociaal initiatief dat ouders helpt hun kinderen een gezonde toekomst te bieden. 1 op de 5 kinderen in Rotterdam groeit op in armoede en krijgt in veel gevallen  onvoldoende vitamines binnen. Daarom helpt Viktor Vitamientje Rotterdamse ouders in geldnood door hen wekelijks te voorzien van verse groente en fruit. Zij vinden dat ieder kind de kans moet krijgen om fysiek en mentaal gezond op te groeien. 

Robin over Viktor Vitamientje:“Ik heb hen gecontacteerd en gevraagd om eens langs de brouwerij te komen zodat ik  mijn plan kon uitleggen. Fantastische mensen, dankbaar en strijdvaardig. Goede mensen  die dit echt met passie doen. Een initiatief die echt een verschil maakt in het leven van  zoveel Rotterdammers, die verdienen het om extra in de spotlight gezet te worden.”

Wil jij ook meedoen voor Goed?
Steun Viktor Vitamientje met een eenmalige donatie of word sponsor, kijk voor meer informatie over die initiatief op https://viktorvitamientje.nl/

Kom meer te weten over de Stadshaven Brouwerij en het upcoming Merwede-Vierhavens gebied (M4H) met een rondleiding door de brouwerij. Je neemt een kijkje achter de schermen en leert alles over het brouwproces, bijzondere ingrediënten, duurzaamheid en de geschiedenis van de locatie. Kijk voor meer info op https://stadshavenbrouwerij.nl/

Dat is leuk voor jou en goed voor Rotterdam!