Actualiteiten

Actualiteiten

Met liveblogs, nieuwtjes, aankondigingen van evenementen, publicaties en opiniestukken kom je te weten hoe de wereld van sociaal ondernemerschap zich voortbeweegt en wat de actuele ontwikkelingen zijn in de transitie naar de betekenis economie.

  • Filteren:

  • Reset filter

  • case

BVm: de ins & outs

Voor Goed dook in het dossier BVm om iets meer duidelijkheid te scheppen over deze nieuwe rechtsvorm voor sociaal ondernemers. Lees snel verder! 

 
  • sociaal

RIKX: impact maken in een nieuw jasje

Hoewel de intenties altijd goed zijn is het voor veel bedrijven in Rotterdam soms een uitdaging om voor 100% aan de SROI-verplichting te voldoen. Dit gaat voor die bedrijven vaak ten koste van de bedrijfsvoering en de potentiële impact die gemaakt kan worden. Daarom is gemeente Rotterdam in samenwerking met het Werkgeversservicepunt Rijnmond (WSPR) en Rebel Group een pilot gestart om bedrijven met een SROI-verplichting effectiever en gemakkelijker impact te kunnen laten maken. Dit kan met RIKX, wat staat voor Rotterdam Impact Keys. 

 
  • goedinkopen

Goed inkopen uitgelicht: Sococo Coffee

Fairchain koffie van Sococo Coffee   

 
  • goedinkopen

Goed Inkopen uitgelicht: Schone Zaak

Meer dan een schoonmaakbedrijf  

 
  • goedinkopen

Goed Inkopen uitgelicht: LoopedGoods

LoopedGoods is dé webshop voor circulaire producten. Zowel consumenten als bedrijven kunnen hier hun circulaire inkopen doen. Denk aan fotolijstjes, biertjes, shoppertassen, fietsen, lampen en meer. Er staan 530 circulaire producten op de webshop van 77 verschillende merken. Lisanne Addink heeft LoopedGoods drie jaar geleden opgericht. Ze heeft een achtergrond in Industrieel Ontwerp en geeft bedrijven al jaren advies om hun eigen reststromen effectiever in te zetten met haar bedrijf VerdraaidGoed: ''Het was een logische stap om vanuit onze bedrijfsvoering een platform als LoopedGoods op te richten. Onze ervaring was namelijk dat men circulair shoppen nogal ingewikkeld vond. Er was niet één plek waar dit gemakkelijk kon. Ons doel met LoopedGoods is de bol.com worden van circulaire producten.'' 

 

YESS!: Pop-up supermarkt voor mensen in nood

De coronacrisis laat bij iedereen haar sporen na, maar bij het begin was het al duidelijk dat de armste bewoners van onze stad extra hard geraakt zouden worden. Dat zag Nico van Splunter ook. Nico heeft een achtergrond als social worker en is inmiddels 10 jaar werkzaam als pastor in Spangen. Hij zag de problemen van dichtbij en wilde hier wat aan doen. Zo is hij begonnen met het platform Delfshaven Helpt. Het doel was simpel: mensen in Delfshaven door de coronacrisis helpen. ''We hebben veel partners om ons heen kunnen verzamelen en inmiddels ook veel mensen kunnen helpen. Zo hebben we 1040 laptops uitgedeeld en bijna 750 voedselpakketten. We waren blij om mensen te kunnen helpen, maar realiseerden tegelijkertijd dat het slechts het topje van de ijsberg was. Bovendien werd het logistiek steeds lastiger om te organiseren.''